×

×

Nieuw financieringsmodel voor circulair bouwen

14-04-2025

Het huidige financieringssysteem en de lineaire denkwijze belemmeren woningcorporaties circulaire oplossingen breed te implementeren. Vanwege hogere voorinvesteringen worden circulaire oplossingen onterecht als duurder bestempeld en worden circulaire ambities teruggeschroefd naar traditioneel gebouwd. 

Financiers zijn nog niet in staat om goed in te schatten wat de kansen en risico’s zijn van circulair bouwen. Huidige financieringsbronnen zoals gunstige WSW-geborgde leningen vanuit de Bank Nederlandse Gemeenten kunnen in hun werkwijze en beoordelingskader nog uit de voeten met circulaire oplossingen.

De circulaire transitie vraag om systeemverandering waarbij de financieringsmethode de sleutel is. Immers wat niet gefinancierd kan worden kan niet gebouwd worden! Om deze redenen is het project Circufin voor OPZuid-subsidie ingediend in april 2025.

Dit project heeft tot doel om samen met de keten deze systeemverandering te versnellen door binnen een Living-Lab omgeving de financierbaarheid van circulaire woningen voor woningcorporaties te ontwikkelen en in de praktijk te demonstreren. 

Een sterk en complementair consortium dat de hele keten beslaat, bestaande uit Leystromen, Avans, Hendriks Bouw en Ontwikkeling, Van Wijlen, Curtis Assetmanagement, Circularchitects, Midpoint Brabant, en Kragten ondersteund door Rabobank, De Houthallen, en verschillende woningcorporaties, realiseert deze doelstelling. Dit doen zij door tools voor een financierbare circulaire marktvraag te ontwikkelen (incl. innovatieve gedifferentieerde financieringsmodellen, een circulair Programma van Eisen en circulaire aanbesteding); circulaire bouwconcepten te ontwikkelen die invulling geven aan het PvE (incl. innovatieve circulaire technische oplossingen en nieuwe businessmodellen); de circulaire financierbaarheid van het bouwconcept in de praktijk te demonsteren en uit te rollen (via trainingen en het Lerend Netwerk).

Het project is uniek, omdat het in samenwerking met de hele keten de financierbaarheid van circulaire corporatiewoningen mogelijk maakt door gedifferentieerde en meercyclische financieringsmodellen te ontwikkelen, de risico’s inzichtelijk te maken en deze samen met de toeleverende keten te verlagen en dit in circulaire bouwconcepten in de praktijk te demonsteren.

Bij het succesvol realiseren van dit project kan gekapitaliseerd worden op een uitstekende business case. Zowel vanuit maatschappelijk perspectief, waarbij woningcorporaties hun woningvoorraad versneld circulair kunnen realiseren. Daarnaast wordt voor de toeleverende keten na het project jaarlijks een extra marktpotentie van ±306 tot 525 miljoen euro voorzien aan circulair gebouwde corporatiewoningen binnen de woondeals. Dit project deze kans versneld te ontsluiten.